Projekt Překračujeme hranice

Kuchaři třídy 2.A, skupiny B se v termínu 25.- 27. května 2022 zúčastnili kuchařského workshopu, který pořádala Krkonošská agentura regionálního rozvoje a.s. ve spolupráci se Střední školou “HANDLÓWKA” v Jeleniej Góre.

Workshop byl uskutečněn v rámci projektu “Překračujeme hranice”.  Sraz žáků byl ve středu před budovou školy v Teplicích nad Metují, odkud jsme mikrobusem vyrazili do polského města Jelenia Góra, kde již na nás v místním kulinářském studiu čekali polští studenti s prvním úkolem. Společně a za odborné pomoci šéfkuchaře Michala Matuszewski žáci připravovali ruské pirohy plněné tvarohem z Kamenné Góry a pirohy s jahodami z Boleslavce. Po uvaření a ochutnávce všech dobrot jsme přejeli do hotelu Mercure do centra města Jelenia Góra, kde bylo zajištěno ubytování a společný oběd. Odpoledne nám polští hostitelé připravili terénní hru na nedalekém zámečku Lomnica, kde žáci hledali starý recept na regionální kyselou polévku nazvanou krkonošské kyselo – žurek. Po náročném dni jsme využili k aktivnímu odpočinku hotelový bazén a těšili se na další den. Ten nám začal vydatnou snídaní připravenou formou nabídkových stolů. Dopoledne nás opět čekalo vaření v kulinářském centru. Tentokrát jsme připravovali vepřovou kotletu na starý polský způsob namočenou v mléce, mladé zelí s koprem a slaninou s pečenými novými bramborami s gzikem. Žáci pracovali ve smíšených skupinkách a velmi dobře reprezentovali školu svojí šikovností a profesionálním přístupem. Odpoledne na žáky čekala odbornice na zdravou výživu Magdalena Otto, MSc., která žáky seznámila s tradičními světovými pokrmy a vysvětlila, čím je snídaně důležitá pro náš životní styl.

Poslední den jsme se probudili do deštivého rána. Po snídani následoval odjezd autobusem do Mléčné farmy v Lomnici, kde se vyrábějí kozí, kravské a ovčí sýry. Paní majitelka nám ukázala provoz a vyprávěla příběh své rodinné farmy od skromných začátků po současnou úspěšnou a moderní výrobu. Žáci byli rozdělení do 4 skupin a měli za úkol vytvořit z poskytnutých sýrů sýrové prkénko, které paní majitelka chtěla druhý den prezentovat pozvaným novinářům z polského rozhlasu. Každá skupina vytvářela jedno prkénko, z nichž potom bylo vybráno jedno vítězné pro novináře. Vyhrála skupina polských studentů. Z mléčné farmy jsme se přesunuli na oběd do Krčmy Gniekow. Po obědě, z důvodu nepříznivého počasí, byl zrušen plánovaný program, proto jsme vyrazili na cestu zpět domů, do České republiky. Program byl velmi dobře naplánovaný, workshop se vydařil. Takovéto projekty jsou smysluplné a je dobře, že se jich naše škola účastní.

 M. Stránská, N. Stillerová