Odborný výcvik – gastronomických oborů /ODV/ 

OBOR 65-51-H/01 Kuchař - číšník

ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař

ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař, číšník

ŠVP - Gastronomie pro život - Číšník, barman

ŠVP - Gastronomie pro život - Kuchař, cukrář

Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství

Od 1. července 2023 vstoupila v platnost novela zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, která s účinností od 15. července 2023 ruší zdravotní průkazy.

Pracovní oblečení

Na obsluhu:

Chlapci: bílá košile s dlouhým rukávem, černé společenské kalhotyčerné polobotky, čer­­né po­nožky, černý motýlekvínová polokošile s logem školy

Dívky:   bílá košile s dlouhým nebo tříčtvrtečním rukávem, černá tesilová sukně v délce ke kolenům, punčochové kalhoty tělové barvy, černá obuv s nízkým podpatkem /klínkem/ vínová polokošile s logem školy

Doplňkem k pracovnímu oděvu je příručník /bílý plátěný ubrousek 40 x 40 cm/.

Do kuchyně, pekárny, cukrárny:

Chlapci: bílý rondon, bílé kalhoty, bílá zástěra, kuchařská čepice puchýřzdravotní proti­sklu­zová pevná obuv  

Dívky:   bílý rondon, bílé kalhoty, bílá zástěra, kuchařská čepice puchýř, zdravotní protiskluzová pev­ná obuv.

Pořízení pracovního oblečení

Žákům škola oděvy nehradí. Každému žákovi hradíme pouze jeden kus oděvu. Kuchařům, pekařům a cukrářům rondon s logem školy a servírkám a číšníkům vínovou polokošili s logem školy. Oděvy žákům předáme v září. Vyplňte prosím návratku pouze u  velikosti polokošile s logem školy nebo u rondonu (návratka chlapci, návratka dívky, obor hotelnictví pouze v Teplicích nad Metují vyplníte taktéž pouze u polokošile s logem školy, kterou zajistíme s výšivkou loga za asi 210 Kč a zašlete e-mailem na adresu sona.srutkova@ssgas.cz.  - chlapci, dívky, tabulka velikostí

Kontakty na pracoviště praktického vzdělávání


Pracovní doba žáků:                   

1. ročník

5,5 hodiny

2. ročník

7 hodin

3. ročník

7 hodin

                                                           

Do pracovní doby není počítána povinná třicetiminutová přestávka na hlavní jídlo. Žáci mohou pracovat o sobotách, nedělích, svátcích i prázdninách, pokud je jim náhradou uděleno na pracovišti volno v pracovní dny. Škola si vyhrazuje právo měnit pracoviště v průběhu školního roku z  organizačních důvodů, nebo když to vyžaduje odborný růst ve zvoleném oboru. Pracovní dobu určuje učitel odborného výcviku/ instruktor podle potřeby provozu v souladu se školskými předpisy.

Žák je povinen na pracovišti denně odebírat stravu.

Žák dochází na pracoviště předpisově oblečený, čistý, s upraveným zevnějškem, nehty na rukou musí být krátce ostříhané, nenalakované (vyhláška č. 137/2004 Sb.), povolené nejsou ani gelové nehty. Na pracovišti odborného výcviku musí mít žák platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství.

V souladu s Metodickým pokynem k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a žáků
ve školách a školských zařízeních čj.: 37014/2005-25, čl. 11 odst. (3) musí žák při odborném výcviku odkládat na určené místo ozdobné předměty a jiné předměty, jako náramky, náušnice, náhrdelníky, prsteny, ozdobné kroužky aj. Žák se bez odložení uvedených předmětů odborného výcviku nesmí zúčastnit.

 Škola nabízí žákům odborné kurzy, které jsou lektorovány odborníky z provozu.

Baristický kurz, barmanský kurz, kurz studené kuchyně, barmanský flairový kurz.                   

Podmínky kurzů

Přihláška na kurz

PRO INSTRUKTORY

FORMULÁŘE:

KARTA EVIDENCE  OV_1_STRANA, KARTA EVIDENCE OV_2_STRANAHLÁŠENÍ A HODNOCENÍ, OSNOVA PRACOVNÍHO DNE ŽÁKŮ, POLOLETNÍ KLASIFIKACE, ROZVRŽENÍ PRACOVNÍ DOBY ŽÁKŮ, ŠKOLENÍ O BEZPEČNOSTI PRÁCE, ŠKOLENÍ O POUŽÍVÁNÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEKTAHÁK PRO INSTRUKTORA ZÁZNAM ŠKOLNÍ ÚRAZ

KALENDÁŘ CYKLŮ:

KALENDÁŘ CYKLŮ

TÉMATICKÉ PLÁNY PRO ODBORNÝ VÝCVIK GASTRONOMICKÝCH OBORŮ:

1. ROČNÍK ČÍŠNÍK

2. ROČNÍK ČÍŠNÍK

3. ROČNÍK ČÍŠNÍK

1. ROČNÍK KUCHAŘ

2. ROČNÍK KUCHAŘ

3. ROČNÍK KUCHAŘ

1. ROČNÍK KUCHAŘ - ČÍŠNÍK

2. ROČNÍK KUCHAŘ - ČÍŠNÍK

3. ROČNÍK KUCHAŘ - ČÍŠNÍK