⚠️ Probíhají adaptační kurzy 1. ročníku, je nutné odevzdat potvrzení bezinfekčnosti při nástupu⚠️

Hořické trubičky

Cukrářky z 3.J odhalily tajemství výroby HOŘICKÝCH TRUBIČEK

Učivo OPLATKY, technologie pro třetí ročník oboru Cukrář, zavedlo žákyně do městečka Miletína, které leží v blízkosti Hořic a kde se hořické trubičky mohou vyrábět pod chráněným zeměpisným označením „HOŘICKÉ TRUBIČKY“. Jejich průvodcem při výrobně trubiček byl majitel firmy, který odhalil celý technologický postup výroby trubiček, tzn. přípravu surovin, pečení, stáčení, plnění, máčení, balení a expedici hotových výrobků.

Při výrobě hořické trubičky je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka složená z mouky, sušeného mléka, rostlinného oleje, sušených vaječných žloutků a cukru. Oplatka dále navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti. Poté je ručně kus po kuse stáčena na horké plotýnce, plněna různými krémy a máčena v čokoládě. Stáčení si žákyně mohly vyzkoušet, aby si stočily svou vlastní trubičku a poté mohly ochutnat různé druhy trubiček a RAW tyčinek.

Bc. Štěpánka Špringerová