Hned na začátku jsme byli uvítáni příjemnou vůní čerstvého pečiva, která nás provázela celou cestu. Průvodce nám ochotně vysvětlil celý proces kontinuální výroby pro běžné pečivo, jemné pečivo a chléb od přípravy surovin až po samotné pečení. Bylo fascinující sledovat moderní technologie, které se ve firmě používají spolu s důrazem na tradiční ruční zpracování některých výrobků.
Během exkurze jsme měli příležitost vidět nejen chlebové pece, ale i různé druhy pečiva, které se v Pekárně Choustníkovo Hradiště vyrábějí. Některé z nich jsme měli možnost i ochutnat. Následně jsme si mohli prohlédnou kynárny a pozorovat prostor výroby, kde se ručně tvarovaly, plnily a zdobily některé výrobky jemného pečiva. Po celou dobu prohlídky probíhal výklad vedoucího provozu pekárny, během kterého zároveň odpovídal na dotazy žáků. Ke konci prohlídky žákům byly ukázány moderní expediční prostory a sila na uskladnění mouky. Celá exkurze pro nás byla skvělým zážitkem a doufám, že jsme si odnesli nejen nové poznatky o výrobě pečiva, ale i hrdost na to, že máme kvalitní pekárny i ve svém okolí.
Mgr. Monika Kosinová