V minulém týdnu se v cukrářské dílně v trutnovském středisku uskutečnila výuka pod vedením odborníka z praxe paní Vlasty Procházkové z firmy Zeelandia. Připravovali jsme výrobky na téma „Evropské dezerty“.
Jedním z dezertů, který jsme zhotovili, byl italský dezert PANNA COTTA, protože patří mezi dezerty, které se dají dobře kombinovat s ovocem nebo ovocným gelem. Vyrobili jsme různobarevné provedení tohoto dezertu, šikmo nalévané s ovocnou složkou FRUTAFILL zdobené čokoládovými filigrány, které si žáci vyrobili sami, na základě vlastní fantazie.
Další zajímavý výrobek, který jsme si společně vyzkoušeli pod odborným vedením, byl ČOKOLÁDOVÝ MOUSSE. Jedná se o lahodný, lehký francouzský dezert se šlehačkou na povrchu, který žáci pod vedením odborníka z praxe zhotovili do kelímků.
Dále jsme se učili vyrobit GANACHE, což je poleva, omáčka nebo náplň, vyrobená z kvalitní čokolády a smetany, která má další všestranné využití v cukrářské výrobě.
Naučili jsme se vhodně používat ovocnou gelovou náplň s vysokým podílem ovoce a vyrobit spoustu dezertů z různých koutů Evropy. Vyučování proběhlo v příjemné atmosféře, žáci vznášeli všetečné dotazy na odborníka z praxe, naučili se mnoho nových dovedností, zapsali si mnoho poznatků a především si vše sami vyzkoušeli.
Andrea Pichová, učitelka odborného výcviku oboru Cukrář