Číšník, barman

CHARAKTERISTIKA UČEBNÍHO OBORU

Kód oboru: 65-51-H/01
Název RVP: Kuchař-číšník
Název ŠVP: Gastronomie pro život – Číšník, barman
Délka studia: 3 roky
Dosažené vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Možnost dalšího studia: nástavbové studium k získání maturitního vysvědčení

Místo vzdělávání: Teplice nad Metují

 Jste komunikativní a vtipný?

Zkrátka jste od přírody rád mezi lidmi? Máte dobrou koordinaci a špatný den zvládnete s úsměvem na rtech. Lákají Vás jazyky, možná práce v zahraničí. Líbí se Vám upravený stůl? Tak už dál nehledejte – staňte se číšníkem! Naučíte se vykouzlit nevšední gastronomický zážitek v úpravě stolu hosta a nadšení na jeho tváři. Zvládnete práci s nástroji, abyste připravili nevšední zážitek z přípravy pokrmů před hostem. Být číšníkem už dávno neznamená pouze roznášet jídlo ke stolům! Během studia můžete absolvovat kurzy barmanství, sommelierství nebo třeba baristický kurz a specializovat se tak na to, co Vás bude bavit. Nabízíme i možnost vycestovat do zahraničí, kde získáte zkušenosti a cenné kontakty. Někteří z našich starších absolventů díky těmto výjezdům získali práci v zahraničí.

 UPLATNĚNÍ ABSOLVENTA V PRAXI

Absolvent se uplatní při výkonu povolání číšníka, barmana v pozici zaměstnance v provozech všech typů a ve­likostí. Po získání zákonem stanovené praxe může soukromě podnikat v pohostinství. Technologie a Stolničení /doplněné o praktickou pasáž/ spolu s  odborným výcvikem vytvářejí základ k tomu, aby s použitím technologických zařízení zajistil kvalifikovanou obsluhu a připravoval různé nápoje. Ovládá základy jednoduché a složité obsluhy. Je vybaven poznatky o nápojích, jejich využitelnosti a správném skladování, dodržuje hygienické předpisy, pravidla BOZP a PO. Zajišťuje provoz odbytového střediska, organizuje potřebné činnosti a vede požadovanou evidenci. Vystupuje společensky, postupně zvládá obtížnější pracovní i životní situace. Žákům, kteří mají dobré studijní předpoklady, se otevírá cesta k maturitní zkoušce.

UČEBNÍ PLÁN

POPIS UČEBNÍHO OBORU 

Příprava zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Cyklus je čtrnáctidenní, dva týdny jsou žáci ve škole, dva týdny na pracovišti praktického vzdělávání.
Tříletý učební obor je koncipován jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek obsluhy, pořádání slavnostních hostin a přípravy míchaných nápojů se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.

Další informace.